Joga u vodi

Vežbate li jogu, teško da ćete odoleti izazovu da probate da radite asane u vodi. Kretanje u vodi, plivanje, vežbanje, bućkanje po talasima ili prepuštanje hidromasažnim mlaznicama, blagodarni su za ceo organizam.  O tome kako se osećamo u morskoj vodi nema potrebe govoriti – naša tela su većim delom voda, a naša krv hemijski je veoma bliska moru, do te mere da se u hitnim slučajevima morska voda može dati umesto krvi ili plazme.

Postoje li elementarni uslovi za vežbanje (prvenstveno dno bez neprijatnih iznenađenja, minimalne distrakcije) ništa posebno nije potrebno da bi vaše brčkanje i plivanje bilo joga praksa. Iskoristite jutro na plaži, ili predvečerje kada nema gužve. Potpuno se prepustite vodi,  slušajte svoje telo i disanje, uživajte istražujući. Da li će vaša praksa biti jogička, zavisi od vaših unutrašnjih a ne spoljnjih uslova.

Mnoge stvari možete da naučite od svog tela vežbajući u vodi. Obratite pažnju kako se telo poravnava iznutra prema spolja, i šta je sve u taj proces uključeno.  Dopustite telu da se prilagodi okolnostima, vodenom elementu i datom trenutku.

Obavezno pokvasite lice – tek tada vaše telo zna da je u vodi. Probudićete urođeni refleks koji delimo sa svim sisarima čime će se smanjiti broj otkucaja srca. Kiseonik će, posledično, biti dostupniji organima. 

Principi na kojima počiva vaša joga praksa biće ozbiljno poljuljani, posebno ako se držite striktnih pravila poravnanja, ili ste sledbenik joga škole koja drži do određenog redosleda ili načina izvođenja asana. Ako želite da jogu unesete u vodu, zaboravite na sve tzv. principe i pravila. Poze se u vodi prilično menjaju, čak i kada naoko liče na svoje suvozemne originale. Glavni uzrok tome je, naravno,  gubitak odnosa sa zemljom i gravitacijom.  Daleko veći viskozitet vode otežava i značajno usporava pokret. Voda stvara iluziju da smo gravitaciju savladali, i najednom postajemo laki i lebdeći. Oslonac je značajno oslabljen, a možda smo ga i potpuno izgubili.  Možemo čak da imamo utisak da možemo da uradimo mnogo više nego na suvom.  Fluidni element pobuđuje isti u nama, i zato se mnogi od nas u vodi osećaju kao ribe.

fish

Mišićno-skeletni sistem je u vodi drugačije angažovan. Kičma će se biće pokrenuta na drugačiji, opušteniji način, jer je rasterećenijija, kao i sve kosti. Zglobovi uživaju u vodi; posvetite im dodatnu pažnju, priuštite im dodatnu hidroterapiju najjedostavnijom rotacijom skočnih i ručnih zglobova, kružite glavom, ramenima, nogama iz kukova, karlicom…

U stajaćim pozama voda preuzima težinu gornjeg dela tela, te su noge i karlica rasterećeni. Ukazuje se prilika za dubljim otvaranjem kukova, karlice, opuštanjem mišića, tetiva i ligamenata. Produbite ratnike, boginju, iskorake… Eksperimentišite s dubinom vode u zavisnosti šta žeilite da naglasite u pozi: što dublje, to je lakše, ali nezgodnije za balans. Otvaranje centra ključno je za sve poze u jogi. Uz fleksibilnost, bitna je i njegova snaga: iskoristite prividnu lakoću, i uradite vežbe za stomačne mišiće. Samo održavanje tela bez dodirivnja dna zahteva angažovanost abdominalnih mišića.

Balansi su izazov u vodi, bilo da dodirujete dno, ili se igrate pokušavajući da izvedete “lebdeći” vodeni balans. Naše telo je naučeno da se ravna prema zemlji i gravitaciji. Balansiranje u vodi vam neće dati da mislite, čak i kada su uslovi idealni – bez talasića.

Za obrnute poze… duboko udahnite!

Šavasana je obavezan završetak. Poptpuno opuštanje u vodi je izazov za sebe. Prepustite se vodi, ali ostanite prisutni, jer voda zna da nosi.

Imajte na umu da je u vodi vaša fleksibilnost drugačija. Što je voda toplija, to je ova briga manja. Oprezno s lotosom i ribom u lotosu.

Plivanje je sjajna meditacija u akciji. Plivanjem mođete da počnete i završite praksu u vodi. Dopustite telu da uspostavi ritam pokreta i disanja, i da ga menja. Slušajte svoje disanje, brbotanje balončića pri izdahu. Pažnju postepeno spuštajte niz telo, od vrha glave do nožnih prstiju. Kombinovanjem asana i plivanja nađite kombinaciju koja vam najviše odgovara. Ne konstruišite, već se prepustite i improvizujte. Ne možete da pogrešite. Plivajte stilom koji vam najviše odgovara i koji vam je najmanje naporan: “ženski”, kraul, prsno, leđno…

Morska voda je savršena prilika za đala neti kriju. Otplivajte u dubinu, kako se ne biste inhalirali sredstvima za sunčanje.

Kada izađete na suvo, lezite na topao pesak, šljunak, stenu, travu kako biste povratili uzemljenje. Utopite se u sopstvenu fluidnu lakoću.