Video časovi

YouTube i Vimeo

Otvoren pristup za 42 (YouTube) odnosno 20 (Vimeo) časova joge, od centruranja do relaksacije, na srpskom jeziku. Čas traje oko 75 minuta, što je u okviru uobičajenog trajanja časa u mnogim joga studijima.

Značajna prednost ovog programa u odnosu na druge vidove vežbanja uz video jeste da on pruža mogućnost kompletnije i dugoročnije prakse. Časovi su različite strukture i relativne težine, traju oko 75 minuta. Početnici i manje iskusni vežbači upućeni su kako da poze prilagode svom telu i potrebama.

Najveća mana vežbanja uz video je svakako ta što vas instruktor  ne vidi, ali ta činjenica može da doprinese da vaša pažnja bude življa i fokusiranija, što je dragocena prednost. Oslonjeni ste na sopstvene resurse, učite da slušate sebe i da preuzimate odgovornost za sopstveno telo. Časovi su zaista integralni, snimljeni izjedna, nisu naknadno montirani. To je posledica načela pristupa podučavanju da je sam čas joge osobena, živa celina, koja ima početak sredinu i završetak, tok sa sopstvenim unutašnjim smislom.  Vaša instruktorka je u svom trenutnom optimumu, i vama služi jedino kao vizuelna informacija, nikako kao uzor koji treba doslovce kopirati. Snimljeni časovi nisu tehnički profesionalni videi, i nisu namenjeni gledanju, već su alatka pomoću koje sami učite kako se radi joga, kako biste svoju praksu oslobodili, osamostalili, i učinili je dragocenim nerazdvojnim delom sopstvenog života.

Posetite naše kanale

Instrukcije

Osnova instrukcija koje vas vode iz poze u pozu jesu pokretni principi koje je definisala Dona Farhi, savremena učiteljica joge. Instrukcije će vas upućivati na to kako da jogu radite na jedini ispravan način, iznutra ka spolja, počev od vašeg sopstvenog disanja, osećaja i tela. Jogu učimo i prihvatamo celim telom. Isto tako,  joga se podučava celim bićem, celim telom. Zato časovi nisu nahsinhronizovani, tj. instrukcije nisu naknadno nasnimljene na moju demonstraciju poza. Poenta ovih snimljenih časova nije da se pokaže šta sve ja znam da izvedem ili da kažem. Instrukcijama na prihvatljiv, razuman i znanjem potrkrepljen način, prenosim vam svoje neposredno iskustvo, koje vam može biti od značajne koristi.

Pripremite se: odvojite vreme, nađite mesto,  spremite i koristite pomagala. Korisno je ako možete da povremeno u ogledalu ili refleksu stakla proverite da li zaista radite to što mislite da radite.

Vežbajte čas od početka do kraja. Predvidite dovoljno vremena da možete da odvežbate ceo čas. Čas je celina, a ne skup joga poza. Prekidanjem i nastavljanjem lako možete da izgubite vezu s tokom. Završetak časa, relaksacija i minuti posle nje su veoma važni. Jogu treba da odnesete u život, a ne da je zamotate s prostirkom.

Najbolje je da vežbate praznog stomaka.  Ako to nije moguće, preporučuje se lagani obrok dva sata pre vežbanja. Vežbajte bosi, u udobnoj odeći.

Imajte razumevanja za svoje trenutno psihofizičko stanje. Odgovorno slušajte i odgovarajte na potrebe sopstvenog tela, uma i emocija. Sami odlučite koliko ćete u nekoj pozi ostati. Pozu prilagođavajte svojim trenutnim mogućnostima. Ako se ne osećate dobro, osećate bol ili neprijatnost, izađite iz poze. Sami odlučite koja vežba nije prikladna za vaše telo. Budite nežni, istražite i poštujte svoje granice.

U toku vežbanja, dok ste u pozi, ne treba da osećate nikakav oštar bol bilo gde u telu, intenzivne iglice u ekstremitetima, niti pečenje u zadnjoj loži. To su znaci da odmah iz poze treba da izađete!

Imajte na umu da neki lekovi koje uzimate mogu uticati na vaše psihofizičke i motorne sposobnosti, kao i na osećanje bola. Pročitajte uputstvo priloženo uz lek, i konsultujte se sa svojim lekarom i/ili farmaceutom.

Oprema

Od opreme najtoplije preporučujem jedino prostirku za jogu, jer ona sprečava da šake i stopala klize, što može otežati vežbanje. Sve ostalo imate u kući:

  • kaiš, maramu, ešarpu koristite kao traku za vežbanje;
  • knjige su dobra zamena za blokove;
  • čvrsti jastuk, presavijeno ćebe ili prekrivač;
  • jastučak za pod koleno;
  • stolica ako ne možete ili vam je neudobno da sedite na prostirci.
  • Pitajte sve što vam nije jasno, oko čega imate sumnje i što vas zanima.